Anya-lánya szerepcsere

családállítás-anya-lanyaBert Hellinger módszere a családállítás láthatóvá teszi a láthatatlan, tudatalatti családi kötéseket. Az állításokon általánosan érvényes morális, előítéletektől mentes törvényszerűségek mentén haladunk.
Olyan törvények ezek, melyek az egész világon érvényesek.
 
Fontos a hely törvénye. A családban mindenkinek megvan a helye.
Csakis ezen a helyen állva élhet boldog, teljes életet. Ez azt jelenti, hogy érzelmeinkben is a nekünk járó helyen kell lennünk. A generációk szerint is,
és az azonos szinten is fontos az időrendi sorrend.
 
A generációs sorban az számít, hogy kitől kaptuk az életet. Akkor is, ha a szülő már idős és gondozásra szorul, akkor is ő a “nagy”, az életünket tőle kaptuk. Azt természetesen mindenki tudja, hogy hol a helye, azonban sokszor a viselkedésünkben másként van ez.
 
A Freud által leírt Ödipusz-komplexus kevésbé ismert női változata az Elektra-komplexus.
Családállításra főként nők jönnek el, ezért fontos foglalkozni a nőket érintő problémákkal.
Az Elektra-komplexus egy pszichológiai fogalom, az Ödipusz-komplexus női analógiája. Itt a lánygyermek túlságosan erős kötődik az apjához, ezzel egy időben ellenséges, féltékeny érzésekkel van az anya iránt.
A görög mondabeli Elektra adta a fogalom elnevezését. Elektra az ókori történetben bosszút akart állni apja meggyilkolásáért, és rávette öccsét, hogy ölje meg anyjukat.
 
Hogy jön mindez a családállításhoz?
Mint fent már említettem, minden családtagnak megvan a maga helye a családi rendszerben és így megvannak az ehhez tartozó feladatai. Ha egy anya érzelmileg nincs jelen a családban (gyakran tudattalanul), akkor sokszor előfordul, hogy a lánya veszi át a helyét, azért, hogy a családi rendszert működésben tartsa.
 
Mi lehet az oka annak, hogy az anya nincs jelen a kapcsolatban?
Az élet számos forgatókönyvet ír, az általam alábbiakban leírt néhány eset csak egy kis része a lehetséges variációknak. Lehet, hogy fiatalon elvesztette édesanyját és annyira leköti lélekben a gyász, hogy ezért nem tud a jelenben lenni. Vagy elvetélt, és annyira fáj neki a gyermeke hiánya, hogy nem tud az élőkkel foglalkozni.
 
Vagy akár vehetjük a görög mitológiai történetet is: Elektra apja, Agamemnón megölte Elektra anyjának első férjét és csecsemőjüket. Ebben az esetben az anya, Klütaimnésztra nem tudta szeretni az élőket, mintha haragudna rájuk, hogy ők élnek. Másrészt élő gyermekeinek apja ölte meg előző családját, ezért gyűlöli őket, mert Agamemnónt látja bennük.
 
Ha a lány az átveszi anyja helyét a rendszerben, ez azt is jelenti, hogy lélekben a felesége az apának.
Ez párkapcsolati problémákhoz vezet felnőttkorban.
 
Ezzel a cserével egyrészt az apával való kapcsolat túl szoros, másrészt komoly konfliktust okoz az anyával való kapcsolatban. Így a lány öntudatlanul feláldozza magát, szeretetből lemond a gyereklétről, ezzel tartja működésben a családi rendszert.
 
Mivel a lány nem a saját helyén áll, nem tudja a saját érzéseit érezni, nem ismeri fel a benne lévő érzéseket.
Nem tudja a saját életét élni, tehát nem lehet boldog.
 
Mi tehetünk szülőként?
Fontos, hogy a saját szüleinkkel rendezzük kapcsolatunkat, lezárjuk előző párkapcsolatainkat. A gyermekeink felé pedig ki kell fejeznünk, hogy mi, szülők egy pár vagyunk, összetartozunk. Itt is fontos a sorrendiség, a szülők kapcsolata előbb volt, mint a gyermek, ezért a szülők közötti kapcsolat elsőbbséget élvez, nem helyezhetjük az elé a gyermeket.
 
Mi a megoldás?
Ha megérint minket ez a téma, ha megfigyeljük magunkat és azt érezzük, hogy előfordulhat, hogy nálunk sincs Rend, akkor segít a családállítás. Hiszen családállításon Rendet teszünk, hogy minden családtag elfoglalhassa
az őt megillető helyet és így lélekben szabaddá válhasson.
 

Szeretnéd kézbe venni a sorsodat?
Jelentkezz Családállításra!

 

Hozzászólások

hozzászólás

Hozzászólások

hozzászólás