Következmények

 

kovetkezmenyekA II. világháború rengeteg család életét tette tönkre,
hatásai a mai napig érezhetőek. A háború alatt született gyerekek gyerekei ma 35-50 évesek.
Ők azok, akikkel leginkább találkozhatunk családállításokon. Szüleik tehát a II. világháború idején születtek. A háború miatt nagyon traumatikusan indult az életük. A szülők traumái nagy hatással vannak a gyerekeikre is.
 
Gyakran előforduló következmények a párkapcsolatbeli nehézségek (mert nem tudnak kötődni), az önbecsülés hiánya, félelem a jövőtől, a családalapításra való képtelenség.
 
A szülők sok esetben nem tudnak beszélni az átélt borzalmakról a gyerekeikkel, pedig ez segítené a megértést. A szülők nem tartanak kapcsolatot a testvéreikkel, vagy ha van is kapcsolat,
nem igazán értik meg egymást.

János története

János nagyon tehetetlen. Édesanyja gyerekként átélt egy bombatámadást, és egy fegyveres katona megerőszakolta az akkor 7 éves kislányt. Ő ezt akkor senkinek nem merte elmondani, és a mai napig nem tud bízni senkiben, még a saját fiában sem, amit már idős korában közölt is fiával.
 
Az anya egy megkeseredett asszony lett. Azzal próbálta magát egész életében stabilan tartani, hogy ő maga nagyon dominánsan viselkedett és rengeteg gyógyszert fogyasztott.
 
Az anya generációja számára a saját akarat kifejezése egy diktatúrában vagy a háborúban az életébe kerülhetett volna. Ezért megtanulta, hogy ha élni akar, nem szól semmiért, alkalmazkodik, beleolvad a tömegbe. Ezt adta tovább gyerekeinek. Fiának, Jánosnak, azt tanította: csak ússzunk az árral!
 
János azonban már az iskolában kitűnt tehetségével, később elismert kritikus lett. Hiába voltak azonban szakmai sikerei, a magánélete sok kudarcot hozott, gyakran csalódott az emberekben.
 
Nemrég sclerosis multiplexet diagnosztizáltak nála, ami miatt nem tud dolgozni, azóta anyagi nehézségei vannak. Rokkanttá nyilvánítási kérelmét elutasították, amit ő fellebbezés nélkül elfogadott. Anyjától azt tanulta, hogy feltétel nélkül engedelmeskedni kell a hatóságoknak!
 
Családjától nem kapott támogatást, részvétet. A barátokat elzavarta.
Anyjával és testvéreivel felerősödtek a konfliktusok, házassága felbomlott.
 
János nem szeretne mást, mint nyugalmat, megértést, elfogadást, harmóniát maga körül.
A családjában ezt soha nem tapasztalta meg.
 
A származási családjától mégsem tud lelkileg elszakadni és továbblépni,
ez pedig elszívja az életenergiáját és megkurtíthatja hátralévő életét.
 
Csak remélni lehet, hogy valami módon még visszatalál önmagához,
és talál a családon kívül intenzív kapcsolatokat.

Szerepcserés problémák

Sok 35-50 közötti felnőttnél látni, hogy nem tud kiszabadulni a családi függőségből. Arra nevelték őket,
hogy a szülőkről való gondoskodás mindenekelőtt való, de ők maguk kevéssé tapasztalták meg a gondoskodást. Emiatt a szerepcsere miatt sokan közülük kénytelenek voltak korán felnőni.

Anna története

Egy másik eset Annáé, aki gyerekkorában sokat volt beteg, vagy magányos, bizonytalan,
és úgy érezte, nincs a megfelelő helyen. Egyáltalán nem volt biztonságérzete.
 
Kiskorában mindig el akart menni otthonról. Aztán, amikor a barátnőjénél aludt, annyira erősen vágyott hazamenni, hogy a szülőknek éjjel haza kellett vinniük. Anna hiányérzetét a szülők megpróbálták anyagi dolgokkal kompenzálni, ezáltal viszont a gyerek úgy érezte, ő nem fontos nekik.
 
Annának a mai napig kisebbségi komplexusa van, és hosszú évekig elhanyagolta magát. Nagyon önzetlen, segíteni akar másoknak, miközben saját magát csaknem teljesen elvesztette. Nagyon erősen fél attól, hogy elhagyják, ami negatívan hat a barátságaira és a párkapcsolataira.
 
Kemény munkával sikerült túllépnie a gyermekkori nehézségein, és végre a saját életét éli. Nagyon nagy értéknek tartja a személyes szabadságot és a szellemi függetlenséget, amit már nem nélkülöz.

Üzenet a mának

Ez a generáció, az unokáké, csak most kezd ébredni. Fontos, hogy tagjai ne várják azt,
hogy szüleik megváltoznak! Csak saját magunkon lehet változtatni, de a változásért aktívan tenni kell!
 
Itt az ideje, hogy ez a generáció felelősséget vállaljon magáért és például szolgáljon a következő generációnak!
Nem kell továbbra is ugyanazokat a hibákat elkövetniük, mint az előttük lévő generációnak!
 
Előfordulnak majd konfliktusok az előző generációkkal, azonban a határok meghúzása, a gyökeres változások ritkán sikerülnek konfliktusmentesen.

 

Szeretnéd kézbe venni a sorsodat?
Jelentkezz Családállításra!

 

Hozzászólások

hozzászólás