Tréningezd a motivációdat!

Szerző: Pekár Dóra
 
családállítás-2015-01-pekar-1
Az újév beköszöntével lelkesen fogadkoztál, hogy idén jobban odafigyelsz majd magadra, leadsz néhány kilót, többet fogsz sportolni, vagy komolyan veszed végre az angoltanulást?
 
A legtöbbünknek vannak kisebb-nagyobb fogadalmai, amiket eleinte tényleg komolyan gondolunk. Ám szinte ugyanennyien vagyunk, akiknek a kezdeti lelkesedését bedarálja a januári hétköznapok taposómalma, és ugyanott tartunk, ahol tavaly. Vagyis sehol.
 
A siker érdekében a célokon kívül megfelelő motivációra is szükség van, ezért, ha alábbhagy, próbáld meg felpiszkálni!
 
 
1. Értékeld a gondolataidat!
 
Ne feledd: minden változtatás a fejben dől el és a gondolatokkal kezdődik. Például te már felismerted, hogy az életednek van olyan területe, ami megváltoztatható, és ezért hajlandó vagy tenni is. Ezzel a felismeréssel máris messzibbre jutottál azoknál, akik nem szembesülnek azokkal a tényezőkkel, amik féket jelentenek az életükben. Úgyhogy máris adhatsz magadnak egy jelképes piros pontot!
 
2. Leltározz: vedd sorra az elért eredményeidet!
 
Nézz vissza a kiindulási pontra és utána tekints a jelenre. Mit értél el idáig? Ha a fogyás volt a cél, biztos eleinte tudatosabban alakítottad az étkezésedet és figyeltél a rendszeres mozgásra. Ha a dohányzásról való leszokás, akkor tuti, hogy megpróbáltál számos trükköt, hogy ne gondolj a cigarettára. Ha a nyelvtanulás, akkor biztosan elővettél néhány könyvet, vagy elkezdted böngészni a nyelviskolák kínálatát. Tehát: valameddig igenis eljutottál, és ez már önmagában is értékes. Mivel ezekre a változtatásokra képes voltál, ez a képesség továbbra is benned lakik. Talán egy kicsit tovább tart megszabadulnod a rossz szokásodtól (vagy elérni egy hasznos tevékenységet), mint remélted, de ha az egész életedet veszed alapul, az a pár plusz hét, ami még hátra van, már nem is olyan sok!
 
3. Ne csak a cél lebegjen a szemed előtt: koncentrálj a folyamatra is!
 
Persze egy-egy „projektbe” azért kezdesz bele, mert a végeredményt szeretnéd élvezni, ám nemcsak a cél, hanem az út is tartogathat számodra hasznos „adalékokat”. Például egy fogyókúra első napjaiban is sokat tudhatsz meg az egészséges táplálkozás alapjairól, vagy a dohányzásról való leszokásnál a tested belső működéséről, az idegen nyelvnél pedig a nyelvtanulás különböző módjairól. Vagyis: plusz tudást is kapsz az utad során!
 
4. A „részeredmény” is boldogíthat!
 
Lehet, hogy kudarcként éled meg azt, hogy a végső célt esetleg nem éred el. De attól még igenis van okod van arra, hogy tovább menetelj! Például, ha nem érted el a vágyott álomsúlyodat, de mégiscsak több zöldséget és gyümölcsöt ettél az utóbbi hetekben; vagy bár nem tetted le végleg a cigit, de kevesebbet szívtál – ezekkel máris tettél valamit az egészségedért. Vagy, ha mégsem tudod rávenni magad a napi rendszeres angolozásra, valamennyi időt akkor is szánsz rá hetente – tehát többet tudsz, mint egy hónapja!
 
5. Kérj segítséget!
 
Eljöhet az a pont, amikor úgy érzed, hogy magadra maradtál. De ez nem igaz! Ha többen dolgoznak ugyanazért az ügyért, nagyobb valószínűséggel sikerül, úgyhogy nyugodtan kérj támogatást! A fogyókúrádhoz felfogadhatsz személyi trénert, vagy megbeszélheted egy barátnőddel, hogy járjon veled kocogni. Dohányzásról való leszokásnál keress fel olyan szakembert, aki segít ebben, vagy csatlakozz egy olyan csoporthoz, akiknek szintén ez a célja. Nyelvtudásodat tökéletesítése érdekében pedig érdeklődj olyan ismerőseidtől, akik magas szinten beszélik az adott nyelvet, hogy ők milyen módszerrel tanultak, milyen könyveket, vagy tanárt ajánlanak?

Rend-a-lelke Családállítás Magazin – 2015. január

Hozzászólások

hozzászólás