Célkeresztben a célok – 2. rész

 
A kétrészes cikk első részében arról olvashattál, milyen előkészületek szükségesek ahhoz, hogy képesek legyünk jól meghatározni céljainkat. A második részben arról lesz szó, hogyan tűzzük ki a célokat és milyen lépéseket tegyünk azok eléréséhez. 
 
családállítás-2015-01-era-2“A célok nem csak azért szükségesek, hogy motiváljanak minket. Nélkülözhetetlenek, mert valójában azok tartanak bennünket életben.” – Robert Harold Schuller
 
Nemrég olvastam Viktor E. Frankl …és mégis mondj igent az életre c. könyvét, melyben a szerző leírja, hogy azok tudták a második világháború koncentrációs táborainak borzalmait túlélni, akiknek volt céljuk és arra koncentráltak, nem pedig a napi történésekre.
 
A célok kitűzése és megvalósítása tehát nagyon nagy erőt ad, ezért rendkívül fontos megfelelően meghatározni a célokat és tudatosan végigjárni az odavezető utat.
 

A célkitűzés lépései

5. tipp:
Határozd meg a különböző életterületeken elérendő célokat!

 
Mivel január van, érdemes ebben az évben gondolkodni. Mit akarsz elérni a munkában, a tanulásban, a sportban, mit teszel az egészségedért, a családodért, a barátaidért? Először írd fel a számodra fontos életterületeket, aztán határozd meg, mit szeretnél elérni egy év alatt. Ne ess túlzásba, olyan célt jelölj ki, amit egy év alatt el tudsz érni.
És még valami: nem elég meghatározni a célokat. Írd le, mit szeretnél elérni!
 
6. tipp:
Vizsgáld meg a felírt célokat, hogy mindegyik megfelel-e az értékrendednek!

 
Fontos átvizsgálni ezt, hiszen ha valamelyik célod ellenkezik az általad nagyon fontosnak tartott dolgokkal, azt nem fogod tudni végrehajtani. Ezt töröld, vagy alakítsd át. Ezen kívül vizsgáld át azt is, hogy lesz-e elegendő időd az összes célod megvalósítására. Ehhez tisztában kell lenned azzal, hogy neked mihez mennyi időre van szükséged valamint mikor és hogyan tudsz jól dolgozni. (Ismét önismeret.) Időgazdálkodáshoz rengeteg anyagot talált a neten. Ha ebben segítségre van szükséged, keress ezzel foglalkozó cikkeket!
Ha túl sok célt tűztél ki elsőre, akkor szelektálni kell, meg kell állapítanod egy fontossági sorrendet, és lehet, hogy egy-egy célt átrakhatsz 2016-ra, vagy akár törölhetsz is néhányat.
 
7. tipp:
Kapcsolj érzelmeket a célokhoz!

 
Minél lelkesebb vagy, minél több pozitív érzelem jön elő belőled egy-egy cél elérésével kapcsolatban, annál kevesebb erőfeszítésbe kerül majd végigvinni és annál nagyobb akarattal, erővel fogsz neki a munkának.
Mit csináljak, ha nem vagyok túl motivált? Ebben az esetben képzeld el. Képzeld el, milyen érzés lenne, ha elérnéd a kitűzött célt. Hogy mi mindent megtehetnél akkor. Akár le is írhatod, fogalmazd meg magadnak, milyen érzéseket vált ki, ha elképzeled, hogy elérted a célod.
 
8. tipp:
Lépések

 
Minden egyes célhoz írd le az odavezető lépéseket. Ha valami újat akarsz bevezetni az életedbe, akkor haladj egész kis lépésenként. Írd le, hogy mit teszel havonta, hetente, naponta azért a célért. Nagyon jó érzés, mikor kipipálhatod azt, amit már megtettél. Kezd a megvalósítást mindig a nemszeretem feladatokkal. Ha útközben úgy látod, hogy az általad meghatározott feladatok ellenére nem úgy haladsz, ahogy szeretnél, vizsgáld felül a célt is és a feladatokat és ha szükséges, változtass. Például, ha szeretnéd szeptemberben lefutni a félmaratont és májusban még mindig csak néhány kilométert tudsz futni, akkor lehet, hogy elsőre elég lesz egy 5 km-es versenyen részt venned. Vagy az edzéseket kell intenzívebbre venni. Te döntöd el, mi mennyire fontos.
 
9. tipp:
Támogatók

 
Ha nehézségbe ütközöl, keress fel olyan embereket, barátokat, ismerősöket, akik segítenek túljutni a nehézségeken, segítenek áttekinteni a kitűzött célokat és lépéseket, valamint motiválnak, hogy átlendülj a holtponton. Kereshetsz netes fórumokat is, de csak olyat, ahol motiváljátok egymást!
 
 
Kívánom, hogy egy év múlva elégedetten, boldogan, sikerekben gazdagon tekinthess vissza a 2015-ös évre!

Rend-a-lelke Családállítás Magazin – 2015. január

 

Szeretnéd kézbe venni a sorsodat?
Jelentkezz Családállításra!

 

Hozzászólások

hozzászólás