Párkapcsolatban (nem) mindenáron

Szerző: Pekár Dóra
 
családállítás mindenáron kapcsolat
Tudjuk, hogy kapcsolat nem létezik kompromisszumok nélkül. De az is tény, hogy férfi és nő viszonya nem kizárólag megalkuvásokból áll! Ha úgy érzed, hogy egyre többször kell nyelned azért, hogy magad mellett tudhasd azt a férfit, akit évekkel ezelőtt választottál, itt az ideje, hogy mérlegelj!


Felmérések szerint a nők többsége erősen megalkuvó a szerelmi kapcsolataiban, mert a magánytól sokkal jobban félnek, mint a rossz kapcsolatoktól. Sokan csak akkor érzik magukat igazi nőnek, ha van mellettük egy férfi. Ebből következik, hogy állandó megfelelni akarás munkál bennük a párjuk felé és hajlandóak eltűrni a kiszolgáltatottság különböző formáit és beletörődni helyzetükbe csak azért, hogy magukénak tudhassák a párkapcsolat illúzióját.

Veszed a jeleket?

A harmonikus párkapcsolatot folyamatosan jellemzi a kölcsönösség, az elfogadás, az adok-kapok természetes egyensúlya, az érzelmi biztonság és a „de jó veled” simogató érzése. A kapcsolat megromlásáról árulkodhat:
– az egyre minimálisabbra csökkenő kommunikáció,
– a kevés közös téma,
– az eltérő jövőkép,
– a sok konfliktus és
– a ritkuló szex.

Változtass a változásért!

Ha a fentiekből egyre többet fedezel fel a saját kapcsolatodban még ne ess teljesen kétségbe: ha úgy gondolod vannak még kiaknázatlan lehetőségek a közös életben, akkor tedd meg, amit lehet! Például sokat segíthet az újdonság varázsa. Ha új ingereket kerestek, új helyekre jártok el, kipróbáltok egy új hobbit közösen (pl. sport, nyelvtanulás, utazgatás – bármi! A hangsúly: a közös és új élményszerzésen van). Az új impulzusoktól módosul a hangulat is, ami által változhat az egész rendszer.

Egy rossz kapcsolat többet vesz el, mint amennyit ad

Te is azt gondolod, hogy megtartani egy nem jól működő kapcsolatot még mindig kevesebb macera, mint belekezdeni egy újba? Ez egyfelől érthető, hisz a régi terepen már minden kiszámítható és bejáratott, míg az új számos bizonytalanságot tartogathat. Viszont ezzel a hozzáállással nem csak a jövőbeni csalódásoktól, hanem a boldogság lehetőségétől is megfosztod magadat. Arról nem is beszélve, hogy ha nem változtatsz, garantálod az „érzelmi állóvizet”, a további harcokat és az állandó, érzelmi diszkomfortot.
Tényleg erre vágysz?
Gondolj csak bele, ha a vegetáló párkapcsolatodba fektetett energiádat inkább a munkádra, mozgásra, utazgatásra, a barátaiddal töltött időre fordítanád nagyobb eséllyel vehetne új fordulatot az életed – minden szempontból.

Ne keverd össze a kötődést a szerelemmel!

Természetes, hogy akivel éveket töltünk együtt, ahhoz különleges érzelmi viszony fűz. A nők hajlamosak abba a hibába esni, hogyha a férfi már egy kicsit is figyel rájuk, máris azt hiszik, hogy szerelmes beléjük, és nem veszik észre a különbséget az érzelmi kötődés és szerelem között. Mindkettő meghitt, folyamatos kapcsolatot jelent, de a szerelemhez hozzátartozik a kölcsönösen kielégítő együttlét is – testi, lelki és szellemi szinten!

Ne ringasd magad téveszmékbe!

Sokan azért adnak még egy esélyt megromlott kapcsolatuknak, mert abban bíznak, hogy párjuk majd megváltozik. Tény, hogy egy párkapcsolatban valóban létezik fejlődés az egymáshoz való kölcsönös alkalmazkodás jegyében. Ám, ha úgy érzed, hogy ez a kölcsönösség köztetek soha, vagy csak ritkán volt tapasztalható, akkor ne várj a csodára. Tedd fel magadnak a kérdést: „Biztos, hogy jó társ számomra az, akitől gyakran várom, hogy valaki más legyen?” Ne felejtsd el, hogy elsősorban nem férfit választunk, hanem egy életet vele, amelyet élni tudunk!

Találj önmagadra!

Ha a kezdeményezéseid nem aratnak osztatlan sikert, vagy ha a párod észre sem veszi, vagy elbagatellizálja a kapcsolati zűröket, akkor is a te kezedben a döntés!Ne félj kilépni a kapcsolatból akkor sem, ha még nincs a láthatáron „utánpótlás”. Ugyanis az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal és előfeltétele annak, hogy rájöjj arra, ki is vagy valójában és mit is szeretnél. Ezek birtokában nagyobb eséllyel találhatod meg azt a társat, aki tényleg hozzád illik, és akivel megélheted a boldog és harmonikus párkapcsolatot!

Rend-a-lelke Családállítás Magazin – 2015. február

Hozzászólások

hozzászólás