Lelkierő gyere elő!

Szerző: Pekár Dóra
 
 
m-15-03-6Ne csak a tavaszi fáradtságot okold, ha a lelki energiaszinted a padlón van! Sokszor te magad tehetsz róla, ha kicsúsznak a dolgok a kezeid közül. Viszont néhány egyszerű trükkel újra buzoghat benned a lelkierő!
 
Önbizalomhiány? – Próbálj ki valami újat!
 
„Túl béna vagyok ehhez, úgysem fog sikerülni, nincs semmi esélyem, stb.”Ha ezeket ismételgeted nem csak nagyobb kihívások előtt, hanem a hétköznapi apróságoknál is, akkor a lelki energiáid aggodalmaskodásra pazarlódnak. Láss reálisan! Kizárt, hogy az élet legtöbb területén ügyetlen legyél!
 
Tipp:
 
Próbálj ki valami olyasmit, amit eddig azért nem tettél meg, mert attól féltél, hogy nem fog sikerülni! Ez lehet bármilyen apróság pl. ügyesen beparkolni két autó közé, egyedül megfőzni egy finom vacsorát, vagy megszólalni angolul. Számíts rá, hogy eleinte furán érzed majd magad a kényelemzónádon kívül, de örülj ennek az érzésnek, mert ez azt jelenti, hogy valami újat tanulsz és tapasztalsz! Ráadásul, ha próbálkozásod sikerrel jár – az autód megússza karcolás nélkül, a vacsorád isteni lesz – akkor máris növekszik a saját magadba vetett hited. Na és mi van, ha siker elmarad? Akkor se add fel! Próbálkozz kitartóan újra és újra, mert egyre jobb leszel!
 
Rossz időbeosztás? – Szabadidőt a naptárba!
 
Oké, hogy vannak húzós időszakok, amikor kicsúszol egy-egy határidőből, elfelejtesz válaszolni néhány fontos email-re, késel egy randiról, vagy nem jut elég időd önmagadra. Ám, ha ez nálad nemcsak néha, hanem rendszeresen így van, akkor a„késésben vagyok” folyamatos érzése, lelkileg teljesen kimeríthet.
 
Tipp:
 
Viszonyulj tudatosan az idődhöz: csoportosítsd a feladataidat okosan, légy szigorú magaddal és ahol lehet, kérj segítséget! A napi rutin során kerüld az időfecsérlő tevékenységeket (pl. maratoni szörfölés a neten, hosszas ebédszünetek, többórás tévézés stb). Fontos, hogy a lazulásra szánt időn se spórolj!  Hiszen a tényleges pihenésen túl a lelki energiaraktáraidat is ilyenkor tudod igazán feltankolni és erre muszáj figyelned, hiszen miből merítenél egyébként a napi feladataid során?
 
Semmi sem elég jó? – Kevesebb bulvárt!
 
Ha mindig azt figyeled, hogy ki töltött fel új fotókat a Facebookra, vagy folyamatosan követed az ismert emberek magánéletét, ne lepődj meg, ha egyre irigyebb leszel a világra és elégedetlenebb leszel magaddal. Ez a viselkedés is mélypont a lelki energiaraktáraidnak.
 
Tipp:
 
Törődj bele, hogy mindig lesz olyan, aki valamiben jobb nálad,vagy akivel érdekesebb dolgok történnek. De olyat is találsz majd, akinek rosszabb, mint neked – pont emiatt felesleges folyton ezt kutatni. Ha szeretnél megszabadulni az állandó méricskéléstől, szoktasd le magad egy drasztikus, de hatásos módszerrel! Amikor észreveszed, hogy már megint hasonlítgatsz: „büntetésből” végezz el néhány guggolást, felülést, vagy lábemelgetést. Ebből csakis jól jöhetsz ki, mert vagy leszoksz a felesleges hasonlítgatásokról, vagy hamarosan formás alakod lesz.
 
Elérhetetlennek tűnő vágyak? –  Koncentrálj arra, amid van
 
„Akkor leszek boldog, ha elköltözöm otthonról, ha megtalálom álmaim pasiját, ha több pénzem lesz, stb.” Ismerősen cseng valamelyik mondat? A boldogság útjába állított feltételek alaposan megcsapolják a lelki energia készletedet, mert minél többet gondolsz rájuk, annál inkább tudatosítod magadban, hogy ezek még nincsenek meg ahhoz, hogy kerek legyen a világ. Folyton a hiánnyal szembesülni pedig elég rossz érzés.
 
Tipp:
 
Gyűjtsd össze, hogy mennyi mindenért lehetsz hálás! Például a fizetésed biztosan lehetne több, a mobilod is lehetne menőbb, de ne ezt hangoztasd, hanem annak örülj, hogy azért mégis van  bevételed és telefonálni is tudsz mivel! Ha arra fókuszálsz, amid van, akkor előbb-utóbb rádöbbensz azokra az értékekre, amikből akár már most is profitálhatsz. Az már csak bónusz, hogy ebben az elégedett lelkiállapotban sokkal könnyebben bevonzod, azokat a lehetőségeket és kapcsolatokat, amikre igazán vágysz.

Rend-a-lelke Családállítás Magazin – 2015. március

Hozzászólások

hozzászólás