Gyakran Ismétlődő Kérdések

 

1. Mi az a családállítás?

Problémáink sokszor kapcsolatban vannak egy régebben élt családtag nehéz sorsával, tehát nem mindig a saját életünkben találjuk az okokat. A családállításon láthatóvá válnak a családtagok közötti rejtett viszonyok és ezzel lehetőségünk nyílik arra, hogy felismerjük, megértsük családunkat, magunkat és ami a legfontosabb: képesek legyünk változtatni.
Vissza

2. Hogyan működik a családállítás?

A családállításokon a résztvevők segítségével térben megjelenítjük a családtagokat. A képviselők érzései segítségével megkeressük azokat a rejtett kötéseket, melyek akadályozzák a boldogságunkat és feloldjuk ezeket. Nem az a cél, hogy bűnbakot, vagy felelőst keressünk, hanem hogy együttérző megértéssel eljussunk a szeretetig, és így visszakapjuk saját életünket.
Vissza

3. Hogyan zajlik az állítás?

Egy előzetes konzultációban megbeszéljük a problémát, és azt, hogy kiknek volt a családban nehéz sorsuk. A csoport előtt ezt már nem beszéljük meg, tehát az állítások fedettek. A csoportban az állítást kérő kiválasztja a képviselőket, majd leül és végignézi az állítást. A csoport tagjainak segítségével megkeressük a hibás pontot, vagy pontokat és feloldjuk. Megkeressük azt a záróképet, ami energiával tölti fel a klienst.
Vissza

4. Milyen problémákban segít a családállítás?

Pozitív változást hoz a családállítás a szülő-gyerek kapcsolatokban, a párkapcsolati problémákban, gyermektelenség esetén, munkahelyi nehézségeknél, betegségek esetén, ha ugyanaz a nehézség ismétlődik az életben, tartós harag, fájdalom esetén, ha valami miatt nem tud a kliens az élethez kapcsolódni. Szülőként segíthetsz a gyerekednek, hogy ő már ne vigye tovább a családi terheket. Ha beteg a gyerek, vagy viselkedési problémája van, abban is segíthet egy családállítás.
Vissza

5. Mi a teendő több probléma esetén?

Ebben az esetben válaszd ki, melyik az, amit a legsürgősebb megoldani és ezzel dolgozunk. Az a tapasztalat, hogy egy-egy állítás után több probléma is megoldódhat a kliens életében, tehát lehet, hogy már nem is lesz szükséged több állításra. Ha mégsem oldódik meg a többi problémád, később újból lehet állítani. Mindig egyénileg beszéljük meg, mikor érdemes újból állítanod.
Vissza

6. Mennyire hatékony a családállítás?

Végeztek egy tudományos hatásvizsgálatot is 2001-ben. Gert Höppner 86 résztvevővel végzett családállítást és négy hónappal később mérte az állítás hatását. Az eredmények pozitívak. A résztvevők 85 %-a mondta, hogy a valóságnak megfeleltek a felállított képek. 73 % állította, hogy az állításból erőt merített. A résztvevők 80 %-a sokat megtudott az állításból és a résztvevők fele számolt be pozitív változásról a családban.
Vissza

7. Ha semmit sem tudok a családomról, akkor is segíthet a családállítás?

Akkor is meg tudjuk csinálni az állítást, de sokat segít, ha vannak adatok. Vannak kliensek, akiknek így jobban megérthető és elfogadható az állítás.
Vissza

8. Mi van, ha olyan dolog derül ki, amivel nem tudok megbirkózni?

A családállításokon általában a felmenőink tragédiáival dolgozunk. Az a tapasztalatom, hogy mindig annyi kerül a felszínre, amennyivel elbír a kliens. Ha a családállítás után úgy érzed, segítségre van szükséged, keress meg és megbeszéljük a továbbiakat. Ha abban a dologban én nem tudok segíteni, akkor átirányítalak a megfelelő szakemberhez.
Vissza

9. Mivel készüljek fel a családállításra és mit vigyek magammal?

Nincs szükség előkészületre. Gyere kényelmes ruhában. Fontos, hogy nyitott legyél az állításra. Az a legjobb, ha nincs elképzelésed előre, hogy mit fogsz látni. És az is lényeges, hogy ne hasonlítsd össze a te állításodat másokéval, hiszen minden család más, minden személy más, mindenkinek a története más, még akkor is, ha vannak hasonló elemek.
Vissza

10. Miért jó, ha résztvevőként jövök a csoportba?

Így is óriási változásokat tapasztalhatsz az életedben. Sokszor olyan szerepet kapnak a résztvevők, amelyekkel maguknak is dolguk van. Ezen kívül mások állításait nézve könnyebben megérted és elfogadod a környezetedben lévőket. Fejleszti az érzelmi intelligenciádat, egyre jobban érzékelsz, egyre könnyebben felismered és megfogalmazod az érzéseidet. Az állítás utáni két hónapban ingyen jöhetsz a csoportokba segíteni, így a saját témádat is továbbviheted és közben segíthetsz más családoknak is.
Vissza

11. Mi van akkor, ha valaki nem tud színészkedni?

Képviselőként az érzéseidet kell figyelned. Ha ez eleinte nehéz, akkor segít az, ha a tested jelzéseire figyelsz. Például nehéznek érzed az egyik karodat, vagy kicsit megfájdult a fejed, vagy érzel valamit a gyomrod tájékán. Minél többször szerepelsz, annál több érzéssel ismerkedsz meg, és egyre könnyebben megfogalmazod érzéseidet.
Vissza

12. Mi történik családállítás után?

Javaslom, hogy az állítás után adj magadnak pár napot, amíg nem beszélsz az állításodról. Utána, ha szükségét érzed, és neked az segít, beszélhetsz róla. A családállítás után nálam lehetőséged van egy konzultációra, ahol átbeszéljük az állításodat és a továbbiakat. Állítás után két hónapig ingyenesen jöhetsz segítőnek a csoportokba.
Vissza