Családállítás nálam


 

“Ha nem ismered a családod történetét, nem tudsz semmit.
Csak egy levél vagy, amelynek fogalma sincs arról, hogy egy fához tartozik.”

 
Michael Crichton

 

A családállítás nálam egy előzetes megbeszéléssel kezdődik. Hagyományosan a családállításokon a csoport előtt vázolja az állítást kérő néhány mondatban azt, amivel foglalkozni szeretne. Az állításvezető néhány kérdést tesz fel neki és kezdődik az állítás.

Sokan vannak, akik nem szívesen beszélnek a nehézségeikről, a családjukról mások előtt. Ezen kívül sokkal tisztábban jelennek meg a kapcsolatok, a problémák, ha a csoporttagok nem tudnak semmit, hiszen így kizárólag az érzéseikre figyelnek.

Mit jelent ez az egész?
Egy előre egyeztetett időpontban általában Skype-on megbeszéljük mi az, ami miatt állítást szeretnél, majd a nehéz sorsú családtagokról kérdezlek. Mivel bőven van időnk, minden dolgot elmondhatsz, amit fontosnak találsz, így pontosabban látszik, mi az, amin változtatni szeretnél. A megbeszéltek alapján aztán készítek egy családtérképet, amit az állításkor kiegészítek az állításban történtek alapján. Munkám során többféle állítási típussal dolgozom, rugalmasan alakítva a témához.

A csoportban az állításod előtt kettesben megbeszéljük, mely családtagokat jelenítünk meg, ez után bemegyünk a csoporthoz és kiválasztod a képviselőket. Utána végignézed az állítást. A legjobb az, ha nincs elvárásod. Nagyon fontos, hogy ne hasonlítsd össze a te állításodat másokéval, hiszen minden család más, minden egyén más, mindenhol más dolgok történtek, és már segít az adott pillanatban.

Az állítás utáni sem maradsz magadra. Lehetőséged van az állítás utáni héten egy megbeszélésre, ahol átbeszéljük az állításodat és hogy mit tehetsz a továbbiakban.

Az állítás utáni két hónapban ingyenes programokon vehetsz részt. A csoportokba jöhetsz segítőként, amivel továbbviheted a saját témádat is, és fejleszti az érzelmi intelligenciádat is. Egyre könnyebben felismered és beazonosítod az érzéseidet, ami nagy ajándék az életben, hiszen azonnal tudsz reagálni helyzetekre. Ez a lehetőség az állítást kérőknek is jó, hiszen a csoportokban mindig van bőven segítő, akik nagyon jól érzékelnek és egyre több információval tudnak szolgálni, amitől az állítások is pontosabbak.

Az adataidat, állításaidat, családtérképedet nyilvántartom, így ha egy későbbi időpontban felkeresel egy újabb témával, pontosan tudom, hogy előzőleg mivel dolgoztunk és hova jutottunk el.