Halállal nyert élet

 
családállítás-magazin-2014-11-era
Veszteség, nem megélt gyász – ezek gyakori témák családfelállításokon. Az előtérben nagyon gyakran teljesen más téma van, egész más problémával érkeznek családállításra.
 
Mindannyian egy családi rendszer részei vagyunk és sorsunk szorosan összekötődik azzal. Sok probléma a párkapcsolatban, a családban, a munkahelyen, de a betegségek, balesetek is számos esetben a családhoz való hűségünket, a rendszerhez való szoros kötődésünket fejezi ki.
 
Minden család rendelkezik egy egyedi családi lélekkel, minden egyes családtag ide tartozik, joga van ide tartozni. Még a korán meghaltak is, sőt a meg nem születettek is.
 
Egy haláleset fájdalmat okoz a családban. Időnként olyan erős ez a fájdalom, hogy inkább elnyomják, és ezzel a meghalt családtagot gyakorlatilag kizárják a rendszerből. Soha többé nem beszélnek róla. Így könnyebb – a felszínen.
 
Egy kisgyermek halála rendkívül nagy hatással van a szülőkre és a testvérekre is, különösen akkor, ha a testvér később született, mint a másik halála, és az sem számít, hogy egyáltalán nem tud arról, hogy volt korábban egy nővére, vagy bátyja. A tudatalattijában bűntudat keletkezik, igazságtalannak érzi, hogy ő él, míg a testvére halott. Sokszor erős halálvágya van, amit még a következő generációnak is továbbadhat.
 
Mostani kultúránkban egy családtag halálakor nem a gyász megélése, hanem annak megtagadása a jellemző. Nagyon fontos lenne a gyász, hiszen, ha elfojtjuk, attól még fáj. Nem akkor vagyunk erősek, ha nem mutatjuk fájdalmunkat, hanem ha képesek vagyunk megmutatni azt, hogy mekkora szenvedést okoz nekünk a gyász.
 
Családállításokon gyakori kép, hogy az élő szívesen menne a halottai után, és általában ez a vágy nem a tudatos szinten van jelen. Szívesen menne utána, de vajon a halottnak segít-e ezzel, vajon az elhunytnak az a vágya, hogy az élők utána menjenek? Nyilván nem.
 
Mivel töltenéd az idődet, ha tudnád, hogy már csak egy hónap van hátra az életedből? Ebben az esetben biztos, hogy teljesen átértékelnénk mindent. Megváltozna, mi fontos valóban, és mi nem az.
 
Ha ajándéknak tekintjük az időnket, amit itt töltünk az életben, egész más viszonyba kerülhetünk a halállal is. Ez által könnyebben el tudjuk fogadni a családtagjaink halálát is. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk hozzátartozóink életét és halálát.
 

Családállítás eset: Egy elkötelezett lélek

Végül egy példa, amely jól mutatja, hogy ha a halál felé fordulunk, az akár a család szétesését is okozhatja.
 
Évának párkapcsolati problémája volt, már külön költöztek férjével. Nagyon szerették egymást, és három gyereküket is, de kihűlt a kapcsolatuk, nem áramlott a szeretet közöttük. Ugyan nem laktak már együtt, mégis mindketten a megoldást keresték, nem akarták feladni. Nem akarták eldobni a sok szép évet.
 
Családállításon azonnal látszott, hogy Éva néhány éve elhunyt édesanyjánál van lélekben. A problémáik is nem sokkal édesanyja halála után kezdődtek. Az állításon kimondott néhány számára nagyon fontos mondatot, ami után képes volt elengedni édesanyját. Az állításon férje is jelen volt, aki egyrészt megértette, hogy miért nem kapott figyelmet az elmúlt időszakban, másrészt rendkívül meghatotta az a mély szeretet, ami feleségét édesanyjához kötötte. Az állítás után ismét összeköltöztek, és kapcsolatuk szorosabb lett, mint előtte volt.

Rend-a-lelke Családállítás Magazin – 2014. november

 

Szeretnéd kézbe venni a sorsodat?
Jelentkezz Családállításra!

 

Hozzászólások

hozzászólás