A böjt másik arca – Böjtölj az önismeretért

Szerző: Pekár Dóra

 
m-15-03-3Tisztában vagyunk vele, hogy a böjtölésnek sok előnye van, hisz méregtelenít, szépít és egyébként is az egészség kulcsa. De böjtölni nem csak a testi, hanem a lelki előnyökért is érdemes. Lássuk mire tanítanak a böjt napjai!

Fejleszti a szervezőkészséget

Tény, hogy nem egyszerű beiktatni a hétköznapokba a tudatos méregtelenítés menetét. A böjti étrend extra hozzávalóit be kell szerezni, a böjtöt következetesen be kell tartani és az egész folyamatot összehangolni az otthoni és a munkahelyi feladatokkal. Ha ez sikerül, remek szervezőkészségünk máris bebizonyosodott, ez a képesség pedig még jól jöhet az élet egyéb területein is.

Edzi az akaratot

A böjt során egy magasabb rendű cél diktálja a tempót. Ez lehet a fogyás, a testi-lelki megtisztulás vágya, vagy az egészségtudatosság. A lényeg, hogy naponta többször kell szembesülni azzal a dilemmával, hogy képesek vagyunk-e lemondani a fontos(nak tűnő) dolgokról egy hosszabb távú előny miatt? Például, amikor friss péksüti illata terjeng a levegőben, az első gondolatunk az, hogy: „ide vele”! Viszont a második gondolat már lestoppolja ezt a mohóságot. A böjtölés ideje alatt sokszor keveredünk hasonló helyzetekbe, tehát ha ügyesen vesszük az akadályokat, az akaraterőnk is a kitartásunk is erősödik.
Segíti a lelki nagytakarítást

A böjt szigorú forgatókönyvét elsősorban arra találták ki, hogy tehermentesítse a szervezetet és lépésről-lépésre megszabaduljunk a felhalmozódott méreganyagoktól. Ilyenkor a lelkünknek is könnyebb elengedni a saját „mérgeit”, a sérelmeket, a félelmeket, az aggodalmakat, a megfelelési kényszert.

Megmutatja a gyenge pontjainkat

A böjt során találkozhatunk önmagunk határaival, bár ez néha nem túl kellemes. A testi-lelki megtisztulás mindenkinek mást jelent és mindenkiből mást hoz ki. Hogy ez a folyamat kit, hogyan érint, az attól függ, hogy milyen lelki adósságaink vannak. Előfordulhat, hogy egyeseknek az akaraterejükkel gyűlik meg a bajuk, másoknak a lustaságukat, a büszkeségüket, az információéhségüket, vagy a kitartásukat kell legyőzniük ahhoz, hogy testileg és lelkileg is felfrissüljenek.

Megtanít egyedül lenni

A böjtölés egyéni „program”, és sokaknál itt már meg is bukik a történet. Ugyanis túlságosan hozzászoktunk a folyamatos nyüzsgéshez: a rohanás, a tömeg, a zaj és az információdömping jellemzi a mindennapjainkat. Viszont, ha becsületesen szeretnénk végigvezényelni a böjtölést,érdemes visszavenni a felfokozott ritmusból. Alapszabály, hogy a teljes testi-lelki megtisztulás csak akkor garantált, ha az étrenden kívül a belső világunkra is odafigyelünk és ehhez szinte kötelező az elvonulás.  Ebben segíthet az is, ha böjt idején kevesebbet tévézünk, ritkábban internetezünk és nem szervezzük túl a napjainkat. Ezek helyett érdemes néhány önmagunkkal kapcsolatos kérdésre őszintén válaszolnunk. Például: hol tartok az életedben? Mik a céljaim? Mik a félelmeim? Mi az, ami nehézséget okoz? Milyen szokásaimtól kellene megszabadulnom, hogy jobban menjenek a dolgaim? Ha valóban őszintén felelünk önmagunknak ez a számvetés segíthet abban, hogy tisztábban lássuk az életünket.

Láthatóvá válik az, ami lényeges

Amikor áthelyezzük a hangsúlyt a külső történésekről a belsőre, előbb-utóbb más szemmel fogjuk nézni a mindennapi rutinunkat! Például rádöbbenhetünk, hogy van élet a kedvenc sorozatunk nélkül, és hogy akkor sem maradunk le semmi fontosról, ha nem vagyunk folyamatosan online! Sőt, több időnk lesz önmagunkra! Ezt az időt használhatjuk arra, hogy elolvasunk egy jó könyvet, kipróbálunk egy önismereti társasjátékot (pl. Identity), de egy laza séta a temészetben, vagy a meditálás is remek elmélyülős program. A böjtnapokon érdemes jobban odafigyelni az álmokra és a megérzésekre, mert egyértelműbb jeleket kaphatunk az életünk aktuális dilemmáihoz, mint máskor.

Rend-a-lelke Családállítás Magazin – 2015. március

Hozzászólások

hozzászólás