Válassz sportot a munkádhoz!

Szerző: Pekár Dóra
 
 
m-15-03-7A tavasz beköszöntével egyre többször jut eszedbe, hogy rendszeresebben kéne mozogni, ám mégis nehezen veszed rá magad egy kis sportra egy hosszú munkanap után? Lehet, hogy eddig nem megfelelő sportágakkal próbálkoztál. Mivel a különféle munkakörök eltérően terhelnek bennünket, ezért nem ugyanarra a mozgásformára van szüksége egy titkárnőnek, egy fodrásznak, vagy egy pedagógusnak. Megmutatjuk, hogy egyes foglalkozásokhoz, milyen sport a legideálisabb.
 
8 óra a számítógép előtt
 
A klasszikus irodai munka során a folyamatosan görnyedt testtartás miatt megfájdulhat a hátad és a nyakad, előre eshet a vállad. Így a légzésed felületes lesz, kevés oxigén jut a sejtekhez és az agyba, ami hamar fejfájást, fáradtságot és levertséget okozhat, a nyak és derékfájásról nem is beszélve.
 
Melyik sport való neked?
 
Válassz dinamikus sportokat, amik az egész testedet megdolgoztatják. Ezek serkentik a vérkeringést, növelik a tüdőkapacitást és alaposan átmozgatják az izmokat. Jót tehet a kocogás, mert az egész napos bezártság után a szabadban lehetsz és átjárhatja a testedet a friss oxigén. Ha ez nem megoldható, járj aerobikra, játssz labdajátékokat és remekül felpezsdíthet a rendszeres tánc is!
 
 
Egész nap álldogálsz
 
Az eladók, pincérnők és hosszteszek hátizmai aránytalanul túlterhelődnek és lábaikat is gyakran ólomsúlyúnak érzik. A hosszú állás közben túlterhelődik a gerinc, a vérkeringés akadozhat és a visszérproblémáknak is reális veszélye van.
 
Melyik sport való neked?
 
Az egész testedet kiválóan átmozgatja az úszás, vagy az aqua-fitnesz, hisz a vízben úgy tudod megdolgoztatni hát- és lábizmaidat, hogy közben nem terheled meg őket. A vénás keringés frissítése miatt fontos a kardioedzés, amit ha  kiegészítesz némi erősítéssel jólesően megdolgoztathatod minden porcikádat. Nagyon jó pl. a fekvőtámasz, mely a felsőtest szinte valamennyi izmát megmozgatja, de eljárhatsz konditerembe is, ahol a súlyzós edzéseket részesítsd előnyben.
 
 
Folyton úton vagy
 
Újságírók, üzletemberek, ügynökök – folyton rohannak, találkozóról, találkozóra sietnek. Eközben szívverésük szaporább, lábaik terheltek, hát-és vállizmaik állandó feszültségben vannak.
 
Milyen sport való neked?
 
Elsősorban a nyugodtabb, relaxáló mozgások javallottak, mint a jóga, a pilates, vagy a thai-chi. Kipróbálhatod a kick boxot is: ellazítja a kezet, lábat és a lelket, remekül segít levezetni a feszültséget egy-egy fárasztó ügyfelekkel telezsúfolt nap után. Ezek a mozgásformák sokoldalúan hatnak a testre, a légzésgyakorlatokon át a nyújtásig és az erősítésig minden megtalálható bennük. A mozdulatok során a fáradt izmok felfrissülnek és megerősödnek.
 
 
Tehát az alapszabályok:
 
Figyelj az izmokra!
 
– edzés során azokat a területeket mindenképp mozgasd meg, amelyek a munkaidőben egyáltalán nem dolgoznak.
 
Figyelj a körülményekre!
 
– a sport által szabadulj ki a munkád ritmusából! Ha feladataid nagyfokú rendezettséget kívánnak (pl. ha könyvelő, vagy mérnök vagy), akkor olyan sportot érdemes választanod, amelyben a rendezetlenség uralkodik és változatos helyzeteket garantál  (pl. tájfutás, tenisz vagy fallabda).
 
Figyelj magadra!
 
– ha munkád alapvetően szellemi jellegű, (pl. ügyvéd, tanár) akkor monoton sportot űzz: kiváló lehet például az evezés, az úszás vagy a futás, amelyek során a test kemény munkára kényszerül, de a lélek lecsöndesedhet.
 
– a sportnak személyiségedhez is illenie kell, ezért ha napközben eleged van a többiekből, olyan testmozgást végezz, amiben egyedül lehetsz (pl. futás, úszás), de ha magányosan dolgozol, akkor valamilyen csapat-  vagy labdajáték mellett dönts, vagy tornázz közösen a barátnőiddel!
 
Figyelj a rendszerességre!
 
– bármilyen mozgásformát választasz is, végezd az edzéseket rendszeresen (kb. 2-3-szor hetente), mert a gyakoriság garantálja a hosszútávú eredményeket!
 

Rend-a-lelke Családállítás Magazin – 2015. március

Hozzászólások

hozzászólás